Opus Müzik Festivali – 2023

Festival Kapsamı: 

“Gün Batımı Konserleri,” Yansımalar, Türk Yıldızları Senfoni Orkestrası, Flört, Çoşkun Karademir, İsmail Lumanovski ve Bekir Ünlütataer ile Bodrum’da gerçekleşiyor!

Konserlerin Tarih ve Yerleri: 1-9 Eylül 2023 Bodrum Kalesi & Le Chic Bodrum

100. Yılda 100 Kelimeyle
Opus Müzik Festivali

Bodrum, Türkiye’de ikinci kez düzenlenen Opus Müzik Festivali, orman yangınlarına karsı Bodrum ilçesini desteklemek ve yangınları durdurabilecek opuntia cactus bitkisini tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen bir klasik müzik festivalidir. Geçtiğimiz yıl büyük bir basarı elde eden festival, bu yıl da müzikseverleri ve turistleri Bodrum’da buluşturmayı hedeflemektedir. Festival, orman yangınlarına karsı farkındalık yaratmak ve çevreye duyarlı bir yaklaşık sergilemek amacıyla düzenlenmektedir. Aynı zamanda Bodrum’un müzik kültürünü öne çıkarmayı ve turizmi teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Ikinci kez düzenlenen Opus Müzik Festivali, Bodrum’da bulunan binlerce müzikseverin ve turistin katılımıyla unutulmaz bir deneyim sunacaktır.

Hedefler

Birinci Opus Festivalinin ilk günü ve ikinci günü olan konserlerimizin tamamen doluluğu ve her konserden sonra ayrı ayrı basın da çıkan övgü dolu yazılar Festival’in ne derece doğru bir müzik festivali olduğu yönün de bize ışık sağlamış ve ikinicisini de bu denli güzel yapmamız da gün olmuştur.

Festival Programı

Festival Ekibi

Yansımalar

Aziz Şenol Filiz ve Birol Yayla’nın90’lı yılların basında yayımlanan ilk albümleriyle müzik yolculuğuna başlayan Yansımalar, çeyrek asırı asan müzik serüvenimizin içindeki paylaşımın, duygunun, dostlukların ortaya çıkardığı müzikal zenginliği dinleyicilerle buluşturuyor.

Geleneksel müziğimize derin bağlarını kendilerine özgü müzik anlayışlarıyla harmanlayan topluluk, yayımladıkları nitelikli albümleriyle ve geniş bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Yansımalar, klasikleşmiş parçalarının yanı sıra bu konser için düzenlenmiş repertuvarıyla dinleyicilerini otuz yıllık içsel bir yolculuga çıkaracak.

Türk Yıldızları Senfoni Orkestrası

1961’de Türk iş gücü Avrupa’ya giderken, Türk sanat ve bilim insanları az temsil ediliyordu. Ancak, genç cumhuriyetimiz yarım asrı aşan süre boyunca devrimleriyle ilham verirken, Avrupa’ya göçen neslin çocukları da Türk kültürünü dünyaya yaymaya başladı. Bugün, genç ve ikinci kuşak Türk sanatçıları dünya çapında tanınırken, Adnan Saygun, Ulvi Cemâ Erkin, Hasan Ferit Alnar, Necil Kâzım Akses, Suna Kan, Idil Biret gibi sanatçıların açtığı yolda ilerlediler. İşte bu orkestra Almanya’dan İngiltere’ye, Fransa’dan Amerika’ya kadar, dünyanın ve ülkemizin en önde gelen topluluklarının değişmez yapı taşları olan Türk Sanat Yıldızları’nın bir araya geldiği bir şölendir.

Flört

Flört, 2000 yılında İstanbul’da kurulmuş Türk Rock grubudur.
Ozan Kotra, Ata Akdağ, Çağatay Kehribar ve Hakan Çağlar (Timsah)’dan oluşmaktadır.

Coşkun Karademir

Çocuk yaştan itibaren aşka tutulduğu bağlamasıyla Anadolu’nun tüm renklerini sanatına işleyen Coşkun Karademir, bugüne kadar birçok dizi, film ve belgesele müzik yaptı. Birçok farklı tarzda sanatçının albümüne sanat danışmanlığı yaptı ve kariyerlerine yön verdi. İran’ın dünyaca ünlü sesi Mahsa Vahdat’ın yeraldığı The Secret Ensemble grubunun ilk albümü ‘Kuşların Çağrısı’ ve sonrasında yayınlanan “Endless Path” gerek basın, gerek müzik otoriterleri tarafından bir başyapıt olarak kabul edildi. “Öz” albümü ile dünya müziği listelerinde üst sıralarda yer alan, bu proje ile dünyaca ünlü müzik fuarı Womex’te Türkiye’yi temsil eden Coşkun Karademir, Hesam Naseri ile yayınladıkları “Interlude” albümüyle de “The Akademia Music Awards” tarafından “Best World Beat Ep” ve “Global Music Awards” tarafından da “Silver Medal” ödüllerine layık görüldü.

İsmail Lumanovski

Balkan müziğinin dünyadaki en önemli isimlerinden biri olarak gösterilen Makedonyalı klarnet ustası Lumanovski, topluluk ile birlikte dogu batı sentezinin en eğlenceli örneklerinden biri ile karsımızda. Sıra dışı klarnetçi Ismail Lumanovski, 1984 yılında Makedonya’da dogdu, dünyanın en iyi sanat okullarından biri olan Juilliard’dan mezun oldu. Onu son yıllarda Türkiye ve dünyada giderek daha popüler hale getiren hey ise bitmek bilmeyen nefesi ile üflediği klarnetini kültürleri birleştirmek için ustalıkla kullanması. Müziğinde dogu-batı sentezini yapmayı başaran Lumanovski’yi diğer klarnetçilerden ayıran tek özelliği bu alanda çok yetenekli olması degil: kendisi aynı zamanda dünyanın dört bir yanında konser vermis ve pek çok prestijli müzik topluluğu ile aynı sahneyi paylaşmış bir müzisyen!

İsmail Lumanovski’nin aynı sahneyi paylaştığı müzik toplulukları ve müzisyenler arasında Hüsnü Şenlendirici, Zülfü Livaneli, The Berklee Middle Eastern Fusion Ensemble, Die Deutsche Kammerphilharmonie, New Juilliard Ensemble ve Makedonya Filarmoni Orkestrası yer alıyor.

Bekir Ünlüataer

Zeki Müren’i şarkılarıyla anacağımız bu konserde solist Bekir Ünlüataer Zeki Müren’in hafızalara kazınmış en güzel şarkılarını seslendirecek. Bekir Ünlüataer’e bu konserde Türk müziğinin en önde gelen ustalarından kurulu bir orkestra eşlik ediyor.

1992 yılında Üsküdar Musiki Cemiyetine katıldı. Dört yıl boyunca değerli hocalardan musiki dersleri aldı. 1996 ve 1997 yıllarında meslek hayatına, TRT Gençlik Korosunda tenör olarak devam etti. 1997 yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarını kazandı ve burada ses eğitimini birincilikle tamamladı. Ünlüataer, 2000’lerin başında Ahmet Özhan ve Emel Sayın’ın sunduğu alaturka beste yarışmasında yine birinciliğe layık görüldü. Bu birincilik Ünlüataer’in yıldızının parlamasında en önemli faktör oldu. Adını daha geniş kitlelere duyurması; Emel Sayın’ın sunduğu ‘Mavi Boncuk’ adlı programa katılması ve ardından Beyaz Show’a çıkması ile gerçekleşti. 2005 yılında TRT’nin düzenlediği “Alaturka Beste Yarışmasında seslendirdiği eser de birincilik kazanmıştır.